De organisatie van de UTMB in Chamonix zit niet bepaald stil. Ze hebben iets nieuws bedacht, namelijk de UTMB world series. Een soort competitie van trails over de hele wereld. In deze competitie zijn er 3 afstanden waaraan je mee kan doen: 50 km, 100 km, en 100 mijl.

De world series is opgebouwd uit de volgende levels:

UTMB® World Series Qualifiers

De oorspronkelijke trails waarin je ITRA-punten verzamelt, de zogenaamde qualifying races. Je hoeft niet persé aan een van deze trails deel te nemen om je voor de world series te plaatsen, maar je krijgt wel een voorkeursbehandeling. Tijdens deze trails verzamel je nog steeds punten om aan de oorspronkelijke UTMB en alle daarbij behorende trails in Chamonix mee te mogen doen.

UTMB® World Series Events

Als je tijdens de world series events goed je best doet, mag je meedoen aan de world series majors. Je verzamelt zogenaamde Running Stones waarmee je je direct voor één van de trails van de UTMB in Chamonix kan kwalificeren. Als je het bijzonder goed doet tijdens één van deze trails ben je direct voor de UTMB in Chamonix geplaatst.

UTMB® World Series Majors

De world series majors zijn een soort continentale kampioenschappen voor de verschillende continenten (Europa, Azië/Oceanië en noord- en Zuid-Amerika).

UTMB® World Series Finals

De apotheose vind jaarlijks tijdens de UTMB in Chamonix plaats. De prijzen worden binnengesleept tijdens OCC (50 km), CCC (100 km) en de UTMB (100 mijl). Je kan uiteraard ook nog gewoon meedoen aan de UTMB, met voldoende punten (zie eerste punt world series qualifyers) of voldoende Running Stones (zie tweede punt world series events).


Nog niet alle deelnemende trails zijn bekend. Maar de volgende trails doen in ieder geval mee. Op een later tijdstip worden er nog meer deelnemende trails bekend gemaakt.

Bron: UTMB world