“Uk’s answer to Marathon des sables” zo wordt de Cape Wrath Ultra omschreven op de website. Het gaat hier om een multi stage trail waarbij je in 8 dagen 400km aflegt door de pure, rauwe, schotse hooglanden. Gezien het feit dat de loop in Schotland is, zal het wel een stukje natter worden als de Marathon des Sables.

Alhoewel in 2021 pas de derde editie van de Cape Wrath Ultra wordt georganiseerd is hij volledig uitverkocht en is er een wachtrij. De inschrijving ging 1 mei om 11:00 uur van start en alle 300 startnummers waren binnen no-time weg. De inschrijvingen om 11:08 stonden al op de wachtrij.

De route van de trail loopt over het langeafstandspad van Fort William naar het in Noord Schotland gelegen Cape Wrath. In 8 etappes leg je ruim 400 km en ruim 11.000 hoogtemeter af. Volgens de organisatie zelf mag je best stukjes wandelen maar is het noodzakelijk om ook hard te lopen om op tijd binnen te zijn en binnen de cut off tijden te blijven. Het is dus een lineaire race, met een groot expeditie-karakter. Alles moet mee. De hardlopers slapen in 8 persoonstenten en de organisatie verzorgt de vegetarische maaltijden en andere verpleging.

Het is dus vooral een hardloop-expeditie. Afgelopen jaar lag de nadruk niet echt bij de wedstrijd, maar misschien komt dat nog in de komende jaren. Er doet een mooi aantal Nederlanders mee, en daar zitten een aantal sterke lopers tussen, met veel ervaring.

Als je zelf mee wil doen, dan heb je genoeg tijd om je voor te bereiden aangezien komende editie al vol is. We hebben in de kalender voldoende andere multi-stage trails staan als je vast wat ervaring wil opdoen.

Foto ©Jimmy Hyland/JHPvisuals.co.uk