Sinds 3 jaar organiseren Jordi en Tomàs van Bifree, samen met zo’n 50 vrijwilligers de Costa Brava Stage Run en de Pyrenees Stage Run. Dat het daarbij om een mooi avontuur gaat en de mensen centraal staan, is overal aan te merken. Het is dan ook geen toeval dat er louter positieve reacties komen, aan alles is namelijk gedacht. Via Skype sprak ik met Jordi en Tomàs van Bifree.

Een multistage run is een geweldige manier om samen met anderen een avontuur te beleven. Je bent meerdere dagen sportief bezig in de mooie natuur. Het mooie weer aan de Costa Brava en in de Pyreneeën maakt het extra mooi.

Enkele feitjes:
Costa brava stage run

  • 24 tot 26 april 2020
  • mooie route langs de Costa Brava van zeeniveau tot in Spaanse binnenlanden
  • 3 dagen
  • 85 km – 2800 hm+
Fotograaf: Lluís Toll

Pyrenees Stage Run

  • 30 augustus tot 5 september 2020
  • Technische, uitdagende route
  • 7 dagen
  • 240 km – 15.000 hm+
  • 5 dagen boven de 2500 meter

Jordi en Tomàs, zelf gepassioneerde trailrunners, combineren samen met het hele team professionaliteit, gezelligheid en de passie voor trailrunning. Omdat de races lineair zijn, en je dus geen rondje loopt, komen er behoorlijk wat logistieke activiteiten bij kijken. Dat kan je rustig aan Bifree overlaten zodat je zelf van de omgeving en het lopen kan genieten. Aan alles wordt gedacht; de logistiek, hotelovernachtingen, checkpoints, eten.  Zo is er bijvoorbeeld voor elke etappe een plan B. Daardoor is het altijd mogelijk een etappe te lopen, ook als door omstandigheden een alternatieve route gekozen moet worden. Als je speciaal naar Spanje komt om te trailrunnen, wil je niet binnen blijven zitten.

De trails van Bifree zijn echter meer dan een loop. Het is een avontuur dat mensen samenbrengt, om een geweldige ervaring te delen. Het is vooral de goede sfeer die de races uniek maakt. Het speelt daarbij geen rol of je hardloper, vrijwilliger of familie bent en meereist via het familie-arrangement. De vrijwilligers spelen dan ook een ontzettend belangrijke rol en zijn onderdeel van de trailfamilie. Ze zijn hét gezicht van de trail, zijn erbij van begin tot einde en maken dezelfde tocht. Iedereen eet bijvoorbeeld samen aan het eind van de dag, met z’n allen aan lange tafels. Meer dan eens komen mensen het jaar nadat ze gelopen hebben terug als vrijwilliger. Je maakt de race nog een keer mee, maar dan van een andere kant. Het is minstens zo leuk om vrijwilliger te zijn.

Natuurlijk is veiligheid een aspect waar veel waarde aan wordt gehecht. De Pyreneeën stage run loop je in teams van 2 of 3 lopers. Uiteraard heb je een GPS-tracker bij je. Kaart en kompas staan op de lijst van verplicht materiaal, en er zijn bij de checkpoints, en daarbuiten controlers. In het racebook is aan de hand van kleuren aangegeven wat de makkelijke en moeilijke stukken van de route zijn. De tijdslimieten zijn ruim, daardoor is het voor iedereen te doen.

Fotograaf: Guillem Casanova

Bifree krijgt het voor elkaar een authentiek trailavontuur te organiseren. Alles ademt de pure beleving van de mooie natuur; 7 dagen in de bergen, of 3 dagen aan de Spaanse kust. Zowel de Costa Brava Stage run als de Pyreneeën stage run zijn een klassieker aan te worden. Daarnaast is het vooral gezellig. Er zijn nog startnummers beschikbaar, dus je kan nog meedoen.

Jordi and Tomàs thanks so much for your time, information and sharing your passion of trailrunning with everyone.