Via Google Meetup sprak ik met Bram, zelf gepassioneerd trailrunner, en de race director van de Ortler Sky trails. De voorbereidingen voor de volgende editie 9-10 juli 2021 zijn in volle gang, en Sulden am Ortler is een prima vakantiebestemming om lekker in de bergen te zijn en leuke dingen te doen. Veel grote wielrenwedstrijden doen de Stelvio pas aan, en nu is er dus ook een mooie trail. De mooie foto’s in dit artikel zijn allemaal beschikbaar gesteld en eigendom van de Ortler Sky Trails.

Enkele feitjes

  • De tweede editie Ortler Sky trails is gepland in het weekend van 9 en 10 juli 2021, houd de website in de gaten voor laatste info’s, gezien de huidige omstandigheden
  • De startlocatie Solden am Ortler, ligt in het Italiaanse gedeelte van Tirol, net onder de Oostenrijkse grens (Volgens googlemaps 960km, bijna 11 uur rijden vanaf Utrecht)(overigens niet te verwarren met het Oostenrijkse Sölden)
  • Een van de hoogst gelegen trails in de Alpen
  • In 2019 een deelnemersveld met 25 verschillende nationaliteiten
  • Volgende afstanden worden gelopen: 81km, 45km, 31km, 25km, verticale km

De oorsprong van de Ortler Sky trails ligt bij een benefiet evenement in de Italiaanse bergen voor de spierziekte ALS (Amyotrofe laterale sclerose). In samenwerking met het Vlaamse Hart voor ALS werd er jaarlijks geld ingezameld voor ALS. De Ortler sky trails richtte zich op trailrunners en ging als zelfstandig evenement verder. Tijdens de eerste editie deden maar liefst trailrunners met 25 verschillende nationaliteiten mee. Nog steeds is de Ortler sky trails een fundraiser voor ALS, en daarmee een inspiratie voor mensen. Het is fantastisch wat je allemaal kan als je een goede gezondheid hebt.

De Ortler Sky trails is zowel bij internationale deelnemers als bij de Italianen populair. De “Italiaanse Kilian Jornet” Marco de Gasperi deed vorig jaar mee en won de Ortler Ronda Classic (halve marathon). En het evenement heeft een belangrijke functie in de regio. In Sulden am Ortler wordt veel geskied in de winter. Tegenwoordig staat Sulden ook steeds meer op de kaart voor de zomervakanties.

Een van de meest elementaire aspecten van een trail is de route. En daar wordt met zorg en aandacht aan gewerkt. Er komt een hoop bij kijken, en veel partijen zijn daarbij betrokken. De voorbereidingen beginnen vaak al een jaar van te voren, met alle organisatorische uitdagingen die daarbij horen. Het is immers niet altijd met zekerheid te zeggen hoe een pad in de bergen er over een jaar uitziet. Het doel is een mooie en uitdagende route voor de trailrunners maken, die veilig en verantwoord is, en die voor supporters ook leuk is. Het maken van de juiste route gaat in intensieve samenspraak met de Bergrettung, en het Stelvio National park. Dat de uiteindelijke route goed doordacht is, is aan alles te merken. Bijvoorbeeld de 80 km begint om 4:00 uur ‘s ochtends direct met een stevige klim van bijna 1300 hoogtemeters in de eerste 10 km. Als je boven bent, zie je de zon opkomen. Een uniek moment. Daarnaast ben je ontzettend vaak op hoogte. Leuk feitje; de route Ortler sky trails is een van de gemiddeld hoogst gelegen trails in de Alpen. De beklimming van de Stelvio pas draagt daar zeker aan bij.

Een trail is meer dan alleen een mooie route. De Ortler sky trails is vooral een familie-evenement. Er zijn weinig trails die zoveel moeite doen voor de supporters. De route is zo gemaakt dat je als supporter alles mee kan maken. Er is een speciaal supportersgedeelte op de website, waar uitgelegd is hoe je de tocht het makkelijkste volgt. De verzorgingsposten zijn hutten die allemaal met kabelbaan te bereiken zijn. Tip voor de supporters: neem een verrekijker mee. Door de GPS-tracker die lopers bij zich hebben kan je op het terras van een berghut onder het genot van een verfrissend drankje, je favoriete loper aan de overkant van het dal volgen met een verrekijker. Ook de verticale KM is geweldig voor supporters, aangezien de route direct onder een kabelbaan ligt. Als je favoriete loper loopt, kan je hem of haar in de kabelbaan volgen. Dichterbij kan je als supporter niet komen, intensiever kan je de tocht als supporter niet meemaken.

De Ortler sky trails heeft de ambitie, en potentie, om een jaarlijks terugkerend, international trail evenement te worden. En je zal op de deze website in de toekomst nog veel over deze trail lezen. De organisatie inspireert mensen om met elkaar, en voor elkaar geweldige dingen te doen op de trails en daarbuiten. De Ortler sky trails verbindt mensen.

Bram, ontzettend bedankt voor je tijd en heel veel succes met de organisatie.