Dagenlang de route van 250km volgen op je GPS-apparaat door de Belgische Ardennen. Het idee lijkt vrij simpel. De legends weten wel beter. Het is helemaal niet zo eenvoudig om in de winter, door de modderige, Belgische Ardennen hard te lopen, én te navigeren midden in de nacht. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de voorbereiding, wanneer eet je, wanneer slaap je, en wat voor materiaal neem je mee. Ik sprak Tim, samen met een kernteam is hij de organisator van de trails in de Legends Trails serie.

De Legends Trail is in 2016 voor de eerste keer organiseerd omdat er in België nog niet zoiets was. Als je een lange trail wilt lopen hoef je nu niet meer naar het Verenigd Koninkrijk, de Pyreneeën of de Alpen. Een trail als de Legends trail organiseer je niet zomaar. Een avontuur met een dergelijk karakter vereist een degelijke organisatie en voorbereiding. De organisatie bestaat uit een kernteam van 12 mensen, ondersteund door zo’n 100 vrijwilligers. Er zijn relatief weinig checkpoints dus de afstanden tussen de checkpoint zijn behoorlijk groot. Daarnaast vormen de winterse omstandigheden een uitdaging. Als deelnemer zal je dus onderweg goed voor jezelf moeten zorgen. De checkpoints die er zijn, zijn echter goed verzorgd. Je kan in een verwarmde accommodatie op adem komen, je voorraden voor onderweg aanvullen en je krijgt een lekker bord eten.

De Legends Trail loop je omdat dat het doel op zich is. Je doet niet mee om punten te verzamelen of je te kwalificeren voor een andere loop. Je zult er ook geen opgeblazen finish-bogen, of gesponsorde multifunctionele T-shirts aantreffen. Je loopt de Legends Trail omdat je 250km in de Belgisch Ardennen wil lopen, en achteraf een pintje wil drinken met een mede-loper.

In veel verslagen en race-reports lees je over de goede sfeer en onderlinge verbondenheid onder de lopers. De Bello Gallico (een andere trail in de Legends-serie) wordt zelfs het kerstfeest voor de trailrun-familie genoemd. Die verbondenheid is gaandeweg gegroeid en ondertussen is het een community geworden. Mensen blijven terug komen. De trail is de verbindende factor. Het deelnemersveld is een doorsnee van de hele samenleving. Vanaf circa 80km zijn er afstanden waarvoor je je kan aanmelden. Deze afstanden kan je hardlopend of wandelend voltooien. Meedoen is daardoor zo laagdrempelig mogelijk. Wel is er een maximum van 100 deelnemers per afstand. Op deze manier blijft de sfeer persoonlijk en blijft een goeie organisatie mogelijk.

Als deelnemer van de Legends Trail volg je een GPX-bestand. Doorgaans wordt er met GPS-handhelds genavigeerd. Dit is echter een hele andere discipline als een bewegwijzerde trail lopen, je moet het immers zelf doen. Enige ervaring met GPS-routes is dan ook vereist om hier lekker mee op te kunnen schieten. Daarnaast heeft elke loper een GPS-tracker bij zich. Daardoor ben je via https://www.legendstracking.com prima te volgen, voor supporters, andere volgers en het Safety-team van de organisatie (dit tracking systeem kan overigens ook voor andere evenementen ingezet worden). Vaak is het zelfs zo dat op basis van je voortgang de organisatie al in de gaten heeft dat er iets aan de hand is. Ze weten bijna al dat je gaat stoppen, voordat je het zelf weet…

Een keer een rondje lopen van 250 km is één ding en al een bijzonder knappe prestatie. Maar om het hele jaar door fit te zijn en extreme uitdagingen tot een goed einde brengen is een heel ander verhaal. Dat is de Legends Slam. De Legends Slam is daarnaast een goede reden om samen met je mede Legends-trailers weer een stukje op te lopen. Om de Legends Slam te behalen loop je naast de Legends Trail ook:

Gezien de huidige omstandigheden met betrekking tot Covid-19 begint de volgende mogelijkheid om een Legends Slam te behalen vermoedelijk in september 2021.

In februari 2020 was er een bijzondere editie ter gelegenheid van het vijfjarige bestaan van de Legends. Een vooralsnog eenmalige race van ruim 500 km. Dat het alleen bij de huidige trails en afstanden van de trails in de legends serie blijft, is tamelijk onwaarschijnlijk. Ideeën zijn er genoeg, en op de korte termijn zijn er concrete plannen. Mocht je zelf geïnteresseerd zijn om mee te doen, of vrijwilliger willen worden, houd dan vooral de website van de Legends Trail goed in de gaten.